FAQ - Barbecue BRAZE
1. VRAAG OVER CORTENSTAAL
Cortenstaal ondergaat al bij levering zijn corrosieproces. Meestal duurt het nog 6 tot 12 maanden voordat dit proces zich volledig ontwikkelt tot een beschermende laag. Daarom kan de kleur van de producten variëren.
2. WAT IS DE BESTE HOUTSOORT?
Het belangrijkste is dat u voldoende droog hout gebruikt. Het ideale hout is een hardhoutsoort zoals beuk of es.
3. KAN IK HOUTSKOOL GEBRUIKEN IN PLAATS VAN HOUT?
Houtskool kan ook worden gebruikt, maar het maakt de bakplaat niet heter. Een combinatie van hout en houtskool is de beste optie, omdat dit voor een gelijkmatige en constante warmte zorgt.
4. WELKE OLIE MOET IK GEBRUIKEN VOOR DE BAKPLAAT?
Het is het beste om een olie te gebruiken met een hoog rookpunt, zoals pindaolie, koolzaadolie of zonnebloemolie. Olijfolie kan echter ook worden gebruikt bij de juiste recepten. Bovendien wordt olijfolie aanbevolen voor het inbranden van de bakplaat.
5. HET EERSTE VUUR
De plaat wordt ingesmeerd met olijfolie en langzaam verwarmd. Vermijd tijdens het eerste gebruik hoge hitte om kromtrekken van de plaat te voorkomen. Na ongeveer 30 minuten kunt u de temperatuur verhogen en beginnen met grillen. BELANGRIJK: Begin bij het eerste vuur altijd met lage hitte om vervorming van de bakplaat te voorkomen!
6. HOELANG DUURT HET VOORDAT DE BAKPLAAT OPWARMt?
Bij een normale buitentemperatuur van meer dan 15°C duurt het ongeveer 30 minuten voordat de plaat is opgewarmd. Als de temperatuur lager is dan 5°C, kan het langer duren. De binnenste zone van de plaat kan meer dan 300°C bereiken, terwijl de buitenste randen koeler blijven.
7. LUCHTSTROOMREGELING
De regeling gebeurt met behulp van het schuifmechanisme onder de vuurschaal. Bij het aansteken van het vuur wordt aanbevolen de schuif volledig te openen. Daarna kan de zuurstoftoevoer worden geregeld door de schuif in verschillende posities te plaatsen.
8. TEMPERATUURZONES INSTELLEN
U kunt verschillende temperatuurzones creëren door te variëren in de verdeling van het hout – en later de houtskool – in de vuurschaal. Door het brandende hout of de gloeiende houtskool onder een bepaald gedeelte van de kookplaat te schuiven, wordt die zone vanzelf heter. Probeer het eens uit – u zult het snel onder de knie krijgen.
9. HET REINIGEN VAN DE KOOKPLAAT
Na het grillen laat u de plaat ongeveer 10 minuten afkoelen en gebruikt u de spatel om restjes in het vuur te schuiven. Zodra de plaat is afgekoeld, brengt u een dunne laag olie aan om deze te beschermen. Let op: Druk niet te hard met de spatel, omdat het belangrijk is de seasoning (patina) op het oppervlak te behouden.